top of page

Eficiența maxima a unei sobe

Ce inseamnă eficiență maximă?

Dacă înțelegem căldura ca fiind o exprimare, transformare, a energiei, ințelegem cât de importantă este obținerea maximă a căldurii ce poate fi extrasă dintr-un combustibil, oricare ar fi el. De ce?

Pentru că pe această Planetă Albastră foarte frumoasă, există forțe care dețin și vor să dețină cât mai mult din toate resursele planetei. APĂ, minereuri, combustibili folsili, metale rare, pietre pretioase, etc. Dintre toate acestea cele mai vizate până in prezent, și asupra cărora sunt deja monopoluri monstruoase, sunt toate sursele de combustibili. Cărbune, petrol, gaze, electricitate, lemn. Pentru că toate acestea ne sunt necesare, deoarece le folosim zilnic, chiar dacă nu stim.

Toate acestea sunt ENERGIE. Avem nevoie de ea, pentru iluminat, transport, încălzirea apei si a spatiilor de trăit, pentru toată industria care produce toate bunurile pe care noi le FOLOSIM MAI MULT SAU MAI PUTIN CONSTIENTI. Si pentru că toti folosim energie de când sună ceasul dimineața și mergem la baie, până la telecomanda de noapte bună a Tv-ului sau luminii din dormitor, ar trebui să înțelegem că și noi avem o răspundere in consumul energiei, deși in același timp suntem la mâna celor ce detin aceste „robinete” și „butoane” de unde această energie vine la noi.


Ce legătură are asta cu sobele și încălzirea? Una foarte mare!


Vedem cum lemnul este o sursă generabilă și regenerabilă (adică fiecare poate planta copaci) dar tot mai mult monopolizată de forțe exterioare. Apoi mai este aspectul folosirii iraționale, distructive și degradante a lemnului, adică tăierea pădurilor, implicit a AERULUI pe care toti il respirăm. Putem spune că nu noi suntem cei care producem pagube mediului pentru că avem o sobă sau două in casă.

Partial așa este. Însă dacă folosim sobe poluatoare și mari consumatoare de lemn, în raport cu randamentul sobei, adică cu căldura pe care o primim, atunci și noi avem o răspundere.

Este un aspect să încălzesti o casă cu 6-8 mc lemn/an sau cu 24mc/an. Sunt sobe, adică majoritatea celor care se folosesc in mediul rural astăzi, care in multe cazuri sunt folosite și vara pentru gătit, care consumă până la 2mc lemn/lună.

Deci o sobă de acest fel, pe lângă poluarea aerului - căci nu face o ardere curată și completă - arde lemn cât pentru 3-4 sobe eficiente, care ard lemnul CURAT si nu produc poluare.


Dar să fie numai asta? Să privim următoarea imagine!

Soba arde lemnul, se incălzește, emană căldură in cameră, noi ne simtim bine... dar fumul care iese pe coș este „cald”.

Cald? Este fierbinte! Adică îți arzi mâna dacă o atingi de un burlan de metal care iese din sobă. Deci acel fum fierbinte care iți arde pielea, oare nu ar putea încălzi alt spatiu al casei, sau etajul? De ce il aruncăm afară pe coș?


Îl pierdem pe coș deoarece sobele sunt făcute de generații in acest fel și nimeni nu si-a pus serios problema recuperării totale a căldurii emanate pe cos.


Tirajul sobei

Din specificațiile tehnice ale unei sobe cu ardere completă și curată, fumul are temperatura de iesire, din sobă pe cos - 120 grade C. Dacă soba nu este destul de eficientă încât să înmagazineze cât mai bine căldura produsă de ardere, fumul poate ajunge la 200 grade C sau chiar mai mult. Deci o cantitate URIAȘĂ de energie=căldură aruncată pe coș în aerul rece al iernii.

DAR este nevoie de o temperatură mai mare a fumului ce iese din sobă decât cel din cameră, pentru a se ridica pe coș. Pentru că sobele functionează marea majoritate cu tiraj natural. Adică fumul fiind mai cald decât aerul din cameră, se ridică pe coș. Dar pentru asta nu este nevoie de 100 grade diferentă față de temperatura camerei! Ar fi suficient 20-30 grade C în plus pentru a se face un tiraj natural. Deci în opinia mea un fum cu temp de iesire de 40-50 grade C ar fi deajuns pentru tiraj.

Mai este un aspect, și anume folosirea sobelor de gătit vara. Atunci, temperatura fumului trebuie să fie mai mare decât cea a acoperișului casei, deoarece știm că învelitoarea casei, care de obicei este din tiglă sau tablă, se încinge foarte tare, formând in zona coșului sobei, la ieșire un tampon de aer foarte cald, poate chiar 60-70 grade C, și atunci fumul ar trebui să fie cu 30 grade mai cald ca să poată fi tras afară când este soare și cald. Dacă vara, pe timpul zilei cu soare puternic, este necesară o temperatură a fumului de 100 grade C, nu este la fel și iarna. Când afară temperatura este sub zero, sau chiar dacă este și până la 10 grade C, un fum de 40-50 garde C este suficient pentru a se face tirajul sobei.

De ce să pierdem această căldură din fumul care depășește 50 grade C?

Aceasta face parte din responsabilitatea noastră.

Ce soluții ar fi pentru utilizarea, adică recuperarea căldurii excedentare din fum?


Recuperatoarele de căldură.

Există mai multe tipuri, dar nu foarte eficiente, în comerț. Sunt realizate din tevi de tablă de diametru mic, sudate mai multe pe o intrare de fum, mărind capacitatea de radiație a căldurii. Acestea se montează la ieșirea din sobele de metal, de obicei, pentru a mai recupera din uriașa risipă pe care acestea o fac.

Dar mai există două variante posibile, in special la casele cu etaj sau mansardă locuibilă.

1.Se montează la nivelul următor o minisobă din cărămidă sau teracotă, fără focar, prin care va fi circulat fumul tot in sistemul de circulatie liberă a gazelor, adică prin două clopote. Astfe fumul va ieși pe coș mult mai rece.


2. Se poate monta un recuperator de căldură realizat din tablă de inox, cu suprafață mare de radiație, dar tot cu două clopote în interior. Acesta are avantajul că încălzește foarte rapid spatiul, dar dezavantajul că nu poate stoca căldura, deci va oferi căldură doar cât timp este foc în soba. La acest model se poate monta optional un ventilator de gaze cu consum mic, care va putea sufla pe coș gazele în cazul în care se răcesc prea mult și nu s-ar mai forma tirajul în mod natural. Prin această optiune, recuperatorul ar putea fi montat și în aceeași cameră cu soba, dacă nu există o mansardă sau etaj, pentru a recupera căldura și a încălzi mult mai rapid spatiul, deoarece metalul cedează căldura instantaneu.

3. Se poate monta pe partea de final a traseului fumului în sobă un schimbător de căldură care să încălzească apa caldă menajeră sau chiar apă pentru incălzirea altor spatii cu radiatoare. Adică soba să poată avea și funcția de centrală termică pentru alte spatii.


În funcție de modul de utilizare a spatiului de la etaj, se poate alege varianta cea mai potrivită. Dacă se locuiește permanent, trebuie construită varianta cu cărămidă sau teracotă. Însă trebuie avut în vedere ca cele două variante de recuperare a căldurii să aibe opritoare de fum, care vor trebui să fie deschise în faza de început când se pornește focul în sobă, pentru a permite fumului care nu este foarte fierbinte să formeze tirajul inițial, și abia după ce s-a incins partea de jos a sobei (focarul) să se închidă pentru a recupera căldura.


De ce să recuperăm căldura?


- consum mai mic de lemn pt a incălzi un spațiu, deci costuri mai mici de intretinere, independența crește

- conservarea resurselor, adică a copacilor, care trăind astfel mai mult produc mai mult oxigen pentru noi, copiii și nepoții noștri

- mediul natural este mai stabil, fiecare copac păstrând un mediu sănătos în jurul său, ține solul să nu se erodeze, aduce mai multă apă în pânza freatică, aduce umbră vara și deci diversitate mai mare de viețuitoare benefice care nu pot trăi în arșița directă a soarelui, și nu în ultimul rând produc hrană pentru alte animale

- copacii sunt ființe vii care aduc bucurie privirii mirosului și sufletului omului


Sobele eficiente înseamnă

mai mulți copaci vii

mai mult oxigen

mediu mai stabil

apă mai multă

viețuitoare mai diverse

mai mult frumos

oameni mai bucuroși

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page