top of page

Soba Eficienta



Ce ne dorim de la o sobă? Căldură!

Dar mai mult de atât o sobă eficientă ar trebui să indeplinească trei aspecte esențiale:


  • Să aibe o ardere curată astfel incât să nu polueze aerul cu randament in jur de 90%

  • Să încălzească un spațiu cu un consum cât mai mic de lemne

  • Să aibe un aspect frumos, căci soba este inima casei



Prima sarcina a unei sobe eficiente este să obtina arderea completa a lemnului, transformand aproape 100% lemnul în căldura şi să nu permita fumului, care este un combustibil nears, să scape. Este nevoie de aer indeajuns care să patrunda în focarul bine izolat, pentru a crea un foc aprig, care arde curat.

A două sarcina a unei sobe de încălzit bune este să dea aproape 100% căldura în camera. Pentru aceasta este nevoie ca soba să poată retine cât mai multă căldură rezultată din ardere, deci să fie o sobă masivă, cu masă termică mare. Cu cât este mai mare masă termică, cu atât mai multă căldură este stocată, in loc să fie pierdută pe coș. Si cel mai important este ca soba să poată retine căldura pentru multe ore, și să o redea in cameră lent, timp indelungat, chiar si 18 ore după stingerea focului

A treia sarcină a sobei este să fie frumoasă. Dacă pe timp de iarnă, soba este considerată inima casei, in restul timpului este doar un obiect frumos, deci se cuvine să avem in casă o inimă mare, caldă şi frumoasă.


Sobele sunt de mai multe tipuri in functie de scopul lor. Pot fi sobe doar pentru încălzire, sobe pentru incălzit și gătit, de încălzit și cu cuptor de gătit, de incălzit si cu semineu, sau doar seminee deschise ori cu recuperare de căldură, sobe de încălzit și cu schimbător de căldură pentru incălzire auxiliară cu radiatoare.


Featured Posts
Recent Posts
bottom of page