top of page

Sobă în clopote + Încălzire centrală

 

Sobele masive din cărămidă in clopote sunt foarte eficiente, functionând la randament maxim datorită camerei de ardere bine izolată È™i a arderii secundare. Temperaturile foarte mari care se dezvoltă acolo, pot fi folosite È™i pentru incălzirea apei într-un schimbător de căldură montat în spatele focarului.

În acest fel, soba devine È™i o centrală termică pe lemne. Si de ce să nu o folosim astfel, dacă situaÈ›ia È™i bugetul ne permite?

​

Ce conține un sistem de incălzire conectat la sobă?

Elementul captator al căldurii sau SCHIMBĂTORUL DE CĂLDURĂ, poate fi realizat in mai multe feluri:

  • registru sudat din teavă de otel cu grosime minimă de 3,5mm.

  • serpentina din tub gofrat de inox ingropat in beton refractar

  • registru sudat din teavă de inox 

 Acest registru poate fi conectat direct la instalatia de radiatoare sau printr-un  „puffer”  - care este un rezervor de apă emailat È™i izolat termic, având în interior una sau două serpentine. Pufferele sunt de capacităti intre 200 È™i 1500 litri È™i mărimea lor se calculează functie de necesarul de kw de căldură al clădirii pe 24ore.

​

Care este rolul puffer-ului?

Acesta poate stoca în timp scurt o cantitate mare de căldură eliberată de focarul sobei, adică stochează surplusul de căldură care nu poate fi stocat in masa termică a sobei, in cărămidă.  Apa din puffer este incălzită prin intermediul schimbătorului de căldură, iar apoi este transferată sistemului de incălzire, in decurs de multe ore, si după ce focul din sobă s-a stins. Este de dorit să avem un astfel de rezervor, dacă instalatia de calorifere este mare, adică dacă avem un spatiu mare de incălzit, mai mare de 70-80mp

Pentru că in schimbătorul de căldură nu incape multă apă - iar focul se stinge după 3-5 ore - automat temperatura  apei începe să scadă iar pe măsură ce trece timpul scade tot mai mult, căci masa termică a sobei nu va putea ceda atât de multă căldură cât ar fi nevoie pentru încălzirea restului casei.

Ce contine un sistem de incălzire cu registru (scimbător de căldură)?

Este compus din două circuite separate intre ele.

Circuitul 1,  dintre sobă È™i puffer contine elemente cum ar fi pompă de circulatie, robineÈ›i, valve de directie, supape de siguranță, vas de expansiune, manometru, termostat de contact, senzor de temperatură...etc. Acest circuit încălzeÈ™te indirect tot volumul de apă din puffer. 

Circuitul 2, dintre puffer È™i radiatoarele din locuință asigură circularea apei incălzite. De asemenea È™i acest circuit are propriile elemente similare cu ale circuitului 1, adică  pompă de circulatie, robineÈ›i, valve de directie, supape de siguranță, vas de expansiune, manometru, termostat de cameră, automatizare.

Pentru stabilirea mărimii schimbătorului de căldură din sobă È™i a puffer-ului, implicit È™i a costului total al instalaÈ›iei, trebuie cunoscut necesarul termic al casei, adică al spatiilor ce se doresc a fi încălzite. Dacă nu aveÈ›i un proiect de instalaÈ›ii È™i încălzire se poate apela la situri web care oferă gratuit programe de calcul al necesarului termic.

Pretul unei astfel de sobă centrală porneste de la 2500 euro.

Cum alegeti tipul de sobă-centrală potrivit cu situatia dvs, cum programati lucrarea,  si care sunt conditiile pentru ridicarea unei astfel de sobe vă rog faceti o cerere de ofertă la pagina Contact completând toate rubricile formularului de contact.

 

bottom of page