top of page

Cum alegem o soba?




Ce trebuie să știm când ne decidem pentru constructia unei sobe masive?


O sobă cu masă termică este un obiect care va deveni, odată construit, parte din structura casei. Ea va dăinui cât va dura și casa, deci alegerea locului unde o vom amplasa în casă trebuie foarte bine cântărit. Este o investitie pe viață, care va functina fără întreținere și este la fel de important să alegem cu mintea dar și cu inima cum va arăta această sobă, care va deveni „inima casei”.


Sobele cu masă termică au o greutate mare, între 1000 - 4000kg.

Aceasta este masa termică în care va fi stocată energia eliberată din lemn sub formă de căldură. Deci postamentul, podeaua pe care se va construi trebuie să sustină această greutate. Când este posibil, este bine să se construiască chiar o fundatie sub viitoarea sobă, pentru modelele cele mai mari, cu greutate mare. Dacă nu, se mai poate turna din beton armat un postament de 8-10 cm înălțime, pe placa de beton existentă, dacă există îndoieli că structura acesteia nu ar susține viitoarea sobă.


Sobele masive sunt utile în spații locuite permanent.

De ce? Ele au inerție termică mare, adică la prima aprindere se incălzesc mai greu, până este „alungat frigul din toate cărămizile” și apoi căldura din ea trebuie mentinută cu foc măcar o dată pe zi sau la două zile. Aceste sobe retin căldura până la 24 ore de la ultimul foc făcut. Ele nu sunt practice în spatii pe care doriti să le incălziti doar pentru câteva ore, si așteptați să vină căldura in jumătate de oră din sobă. De asemenea nu sunt foarte utile pentru case de vacanță unde petreceti doar 2-3 zile pe timp de iarnă. Pentru aceste situații cele mai utile sunt sobele metalice care eliberează imediat căldura în casă, dar nu au randament mai mult de 50% și nici nu putem vorbi de ardere completă la ele. Un compromis benefic pentru această situație ar fi sobele masive cu plită, care deși fac arderea completă pot elibera căldură pe la plită imediat ce a fost aprins focul. Dar trebuie gândit bine. Căci dacă soba respectivă nu va fi folosită și pentru gătit, nu se justifică alegerea unui model cu plită, mai ales într-o cameră de zi.


Sobelor masive le place focul puternic.

Adică focarul generos, în care încap multe lemne, permite un foc puternic care eliberează toate gazele combustibile din lemn ce sunt tratate apoi cu aerul secundar încălzit și aprinse în a doua ardere de unde eliberează temperaturi până la 800-1000 grade C, dacă focarul și condițiile de ardere sunt ideale. Apoi această căldură este absorbită în primul clopot la partea cea mai de sus și gazele fierbinți coborând încălzesc tot ce întâlnesc în cale până la partea cea mai de jos a sobei, trecând apoi în cel de-al doilea clopot. Datorită circulației libere a gazelor în interiorul sobei, totdeauna sunt eliberate din sobă pe coș gazele cele mai reci. Odată umplut focarul cu lemn și am aprins focul, putem uita de sobă. În funcție de condițiile de frig de afară și de izolația casei, se poate face un foc pe zi toamna târziu, sau două focuri iarna, la interval de 6-12 ore. Dacă este foarte frig, sau soba este una duală care functinează ca și centrală termică este necesar ca focul să fie întreținut mai des căci în acest caz ea trebuie să asigure si necesarul termic pentru restul spatiilor din casă încălzite prin radiatoare.

Rețineți: un foc puternic cu destul aer secundar, este un foc curat, care va arde complet toate gazele eliberate din lemn, deci fără poluare. Nu folositi lemne umede, căci acestea răcesc focul și scad temperatura în focar. Deci nu vă sfiiți să umpleți focarul cu lemne când aprindeți focul. Apoi, după ce s-au ars și în sobă mai este doar puțin jar puteți adăuga periodic câte un lemn ( dacă va mai fi nevoie sau dacă folositi soba și ca centrală termică) care va fi imediat prins de flăcări de la căldura foarte mare din interior.


Sobele masive sunt mai mult decât sobe.

Adică pot fi construite ca si centrale termice care să încălzească și restul spațiilor din casă, sau măcar apa caldă menajeră. Pe timp de iarnă este soba, iar vara sunt panourile solare, care pot fi foarte simplu integrate in același sistem ce vă asigură independența totală pentru apa caldă. Plus că sobele inteligente care au un focar cu lungimea de 40-50 cm pot fi alimentate în caz de urgență cu orice fel de material organic uscat: crengi, pănuși de purumb, stuf, fără a afecta funcționalitatea sau siguranța sobei. O alegere inteligentă înseamnă să realizezi un sistem cât mai independent pt asigurarea nevoilor casnice de căldură și apă caldă


Sobele inteligente în clopote sunt frumoase.

Frumosul este o componentă esențială a vieții omului. Cu totii avem nevoie de frumos și îl căutăm zilnic în viața noastră. Pe lângă știința incorporată, într-o sobă mai este pusă și o mare cantitate de artă. Fiecare sobă este unicat și are frumusețea ei. Chiar dacă fiecare este construită după un proiect existent sau adaptat, aproape că nu există două sobe la fel. Diferă modelul de uși, culoarea cărămizii, poate unele decorații alese pe moment, poziția coșului, lumina în cameră... Doar principiul funcțional este același.


Sobele cu masă termică sunt o investiție în viitor.

Acest lucru trebuie avut în vedere când vă decideți să construiti o soba masivă. Nu este o mobilă care poate fi mutată în alt loc peste doi ani. Dar este prietenul nostru de nădejde pe „vremuri friguroase”. Și este o investitie la propriu căci nu sunt ieftine. Însă își merită toți banii. Doar prin faptul că functinează independent, iar lemnul este o sursă regenerabilă și nu este livrat la „robinet” de Rusia sau alte organizații cu monopol asupra combustibililor, este o investiție înteligentă în viitor, care vă va oferi mereu siguranța unui spațiu incălzit indiferent de turbulențele politice sau socioeconomice din lume.

Prețul unei sobe variază în funcție de mărimea sobei, de ușile alese de client și de complexitatea ei, de câtă „artă” este pusă în lucrare. Capacitățile calorice variază între 2 și 7kw, adică pot încălzi spatii intre 20 și 70mp. Preturile calculate ale materialelor și manoperei variază între 2500 - 7500 lei pentru sobe simple. Dacă sunt cerute anumite decorații unicat, sau ansamble cu sobă, bancă, ori alte accesorii care necesită forme curbe sau foarte elaborate, vor crește pretul și timpul de execuție. Însă investiția în artă și funcționalitate, merită!

Ca idee de pret, o sobă cu usă de semineu de dimensiune medie (35/47cm) și cuptor negru, având dimensiunile 75/100/210 cm, pentru încălzirea unui spatiu de 30-35mp, pornește de la 4500 lei (materiale + manoperă). Pentru detalii și consulatanță vizitați pagina Contact.


Featured Posts
Recent Posts
bottom of page